Met voetreflex sta je perplex Een holistische visie is onontbeerlijk

Tinnitus. Hoofd- oorpijnen. Oorsuizen. Migraine….en vele andere fysieke / emotionele klachten. Hoe vaak heb jij last hiervan? Hoe intens is de pijn en ervaar je er hinder van? Zie de klacht als belangrijk signaal van je lichaam. Het heeft aandacht nodig. Waar de pijn zit, daar zit niet de oorzaak.

Holistische visie: Lichaam en GEEST zijn 1.

Heb jij last van Tinnitus. Hoofd- oorpijnen. Oorsuizen. Migraine. Neem dan eens voetreflex en je stat perplex. 

Heb je last van een constante piep in het oor, een ruis of een gezoem… dan kan je last hebben van oorsuizen, ook wel Tinnitus genoemd.

Wat is oorsuizen nou precies en wat is de oorzaak? Bij oorsuizen zit er steeds een geluid in je oor; een piep in je oor, een ruis of een gezoem bijvoorbeeld. Allerlei geluiden zijn mogelijk. Sommige mensen ervaren oorsuizen aan één oor, anderen aan beide oren. Het geluid dat jij continu hoort bij oorsuizen, kan door andere mensen niet worden waargenomen. Oorsuizen wordt ook wel Tinnitus genoemd en komt voor bij zo’n twee miljoen Nederlanders. Vaak gaat oorsuizen samen met slechthorendheid.
Zijn er dingen die je kunt doen om de klachten van oorsuizen te verminderen? Oorsuizen verhelpen gaat niet zomaar, er is geen algemene behandeling die oorsuizen wegneemt. Wel is er een aantal dingen die je kunt doen om het oorsuizen dragelijk te maken: jezelf concentreren op een taak (bijvoorbeeld je werk of iets dat je erg leuk vindt om te doen) kan helpen bij het verminderen van de klachten van oorsuizen die je ervaart. Doordat je je concentreert op iets anders, verdwijnt het geluid in je hoofd als het ware naar de achtergrond en valt dan minder op; sporten of juist compleet ontspannen door middel van yogaoefeningen, helpen ook om je te concentreren op iets anders en de geluiden van oorsuizen naar de achtergrond te laten verdwijnen; muziek of sommige andere omgevingsgeluiden kunnen het oorsuizen ook verminderen. Het is even uitproberen welke geluiden jij prettig vindt om naar te luisteren. Misschien is dat mooie muziek, maar wellicht kan het ook het tikken van de klok zijn of het verkeer dat langs raast. Wanneer je via oordopjes naar muziek luistert, kan dit extra goed helpen tegen het oorsuizen; als je het vermoeden hebt dat het oorsuizen een bijwerking is van je medicijnen, dan kun je met je arts overleggen of er een beter alternatief is, of dat je misschien mag stoppen met de medicijnen. Doe dit wel altijd in overleg met je arts en niet op eigen initiatief. Stoppen met de medicijnen die het oorsuizen veroorzaken, zorgt er meestal voor dat de klachten daardoor ook weer verdwijnen.
De oorzaak is van oorsuizen is nog niet helemaal duidelijk. In veel gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Het lichaam produceert veel geluiden: het bloed stroomt, spieren spannen samen, het hart klopt en de darmen ruisen. Toch dringen deze geluiden maar zelden tot ons bewustzijn door. Soms kan een lichamelijke aandoening deze geluiden versterken, waardoor ze wél gehoord worden. Dat kan een bloedvatafwijking in het binnenoor zijn. Of een oorsmeerprop.

Andere mogelijke oorzaken van Tinnitus, oorsuizen zijn: 1. overactieve hersencellen in het gehoorgebied die uit zichzelf een geluid maken; 2. gehoorcellen in het binnenoor die beschadigd zijn, na een ontsteking bijvoorbeeld, zouden onnodige geluidssignalen doorgeven aan de hersenen; 3. langdurige blootstelling aan veel lawaai; 4een afwijking aan het gehoororgaan of beschadiging van de gehoorbeentjes of het trommelvlies; 5. een afwijking in de hersenen; 6. een afwijking aan het kaakgewricht; 7. medicijnen, waarvan het een bijwerking kan zijn; 8. Meestal is het oorsuizen, als het gaat om een bijwerking van medicijnen, van tijdelijke aard. Het verdwijnt dan als je de medicijnen niet meer gebruikt. 9. stress; 10. een hoge bloeddruk; 11. beschadiging van de schedel als gevolg van een ongeluk. 12. Stress als oorzaak van oorsuizen? Er wordt gedacht dat stress inderdaad van invloed is op het hebben van oorsuizen. Mensen die last hebben van oorsuizen kunnen bijvoorbeeld meer last krijgen van de geluiden in hun hoofd wanneer zij stress ervaren. Andersom kan het oorsuizen ook veel stress geven. Je kunt ontzettend geïrriteerd raken door het geluid; gestrest en uiteindelijk zelfs angstig of depressief.

Is er een relatie tussen oorsuizen en duizeligheid? Oorsuizen kan samengaan met duizeligheid. Het ligt aan de oorzaak van het oorsuizen of het samengaat met duizeligheid. Wanneer het oorsuizen een gevolg is van een ontsteking, de ziekte van Ménière, een doorbloedingsstoornis of doofheid, kan er ook duizeligheid bij komen kijken.

Wat is de impact van oorsuizen op je leven? Veelal heel veel. Oorsuizen kan een vervelende klacht zijn, wanneer het heel stil is in huis of wanneer je in bed ligt en probeert te slapen. Echter bij sommige mensen is het oorsuizen gedurende de hele dag aanwezig, ook wanneer je naar andere geluiden luistert. Het oorsuizen kan dan zo indringend zijn, dat het echt een negatieve invloed heeft op je leven. In het ergste geval krijg je er angst- en depressieklachten van en heb je hulp nodig van een psycholoog om met het oorsuizen om te leren gaan.

Oorsuizen, wie heeft er last van? Vele mensen hebben weleens last van Tinnitus/oorsuizen. Het kan spontaan ontstaan en net zo snel weer verdwijnen. Oorsuizingen kunnen constant zijn of met tussenpozen optreden. In een of beide oren. Hard of zacht. Oorsuizingen beginnen meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar. Ze kunnen langdurig, soms zelfs levenslang aanwezig zijn. En het kan je hele leven beinvloeden.

Wat zijn de symptomen van oorsuizen? Bij oorsuizen hoor je al dan niet continu een geluid. Dat geluid kan voor iedereen anders zijn. Iemand anders hoort het geluid niet en een ander kenmerk is dat het kan varrieren in hard/zacht en dat het ook weg kan zijn. Het oorsuizen kan in één of beide oren aanwezig zijn.

Hoe klinkt het oorzuizen? Veel gehoorde oorsuizingen zijn:

Zoemend -  Fluitend - Rinkelend geluid / Piep in het oor / Allen scherp, dof, hard of zacht.

Regulier kunt u een tinnitusapparaat masker aangemeten krijgen. Een tinnitusmasker is een apparaatje voor op het oor dat een geluid maakt, dat oorsuizen overstemt. Het geluid uit het tinnitusmasker is voor mensen met oorsuizen vaak prettiger om naar te luisteren, dan het constante gezoem of de piep in je oor bij oorsuizen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Een tinnitusmasker is verkrijgbaar bij een audiologisch centrum en kan eventueel samen met een gehoorapparaat worden gebruikt.

Kan je oorsuizen met medicijnen behandelen? Neen. Maar wel met genezende handen. Regulier zijn er nog geen medicijnen die oorsuizen genezen. Maar oorsuizen kan in sommige gevallen zulke ernstige klachten geven door de impact die het heeft op je leven, dat je er wanhopig van wordt of zelfs depressief. Medicijnen tegen depressieve klachten of medicijnen die je helpen bij slapen nemen niet het geluid weg, maar kunnen wel je klachten verminderen.

Hoe kun je leren leven met oorsuizen? Je kunt met oorsuizen leren leven. Het heeft tijd nodig, maar na verloop van tijd geeft het geluid in je hoofd minder last. Je leert bijvoorbeeld trucjes waardoor je er minder last van hebt en leert er zo mee omgaan. Als je er niet mee om leert gaan, kun je ook hulp inroepen van een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om te leren ontspannen en je klachten accepteren.

Kun je van oorsuizen genezen? In sommige gevallen gaat oorsuizen vanzelf over. Bijvoorbeeld wanneer het oorsuizen het gevolg was van een bijwerking bij een medicijn, kan het overgaan wanneer je stopt met het gebruik hiervan. Oorsuizen waarvoor geen oorzaak wordt gevonden, gaat moeizaam over. Kijk naar de oorsprong Waarom heeft iemand oorsuizen????????????

Wat voor klachten heb je bij oorsuizen en wat kun je er zelf aan doen? In onze praktijk krijgt u een paar oefeningen mee die u thuis kunt doen.

Tevens helpen voetreflex en QUANTUM TOUCH behandelingen. Niet 1 x maar u dient meerdere afspraken te maken hiervoor. Je kan beginnen met 3 x.

This is Sliced Diazo Plone Theme