Voetreflexologie, zwangerschap en borstvoeding

Waarom voetreflexologie wel of waarom niet tijdens en na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuelelichamelijke en geestelijke klachten te verlichten. Voetreflexologie is een goede voorbereiding op je bevalling. Ook maak je tijdens de behandelingen intensief contact met je ongeboren baby. En na de bevalling helpt een behandeling je om weer op krachten te komen en sneller de balans terug te vinden.

Zwangerschapsreflexologie is net als reflexologie een natuurlijke therapie, waarbij naar de totale mens wordt gekeken en niet alleen naar de klacht en/of symptoom. Behandelingen hebben een ontspannende, helende, verzachtende en/of stimulerende werking op je lichaam en geest. Daarom kan de therapie zowel preventief als bij vele klachten worden toegepast.

Op het hele lichaam zitten reflexzones die via energie banen in verbinding staan met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze reflexzones ondersteunt het de homeostase van het lichaam. Homeostase is het in evenwicht brengen van allerlei functies in het lichaam zoals: temperatuur, zuurgraad, bloeddruk en ademhaling.

De zwangerschapsreflexologie heeft specifieke massage technieken, deze zijn zachter en energetischer dan de algemene reflexologie. De voetreflexmassage vindt met name plaats op de voeten en onderbenen en bij het opwekken van de bevalling ook op de handen.

Niet alle reflexzones mogen tijdens de zwangerschap behandeld worden, andere reflexzones kunnen juist gestimuleerd worden waardoor het welbevinden tijdens de zwangerschap toeneemt, klachten voorkomt en of kunnen worden ingezet om klachten te bestrijden dan wel te verminderen.

Waar kan zwangerschapsreflexologie voor worden ingezet:

 • · Misselijkheid en spijsverteringsklachten
 • · Vermoeidheid
 • · Slapeloosheid
 • · Urineweg infecties en/of schimmelinfecties
 • · Rug- en bekkenklachten
 • · Carpaal tunnel syndroom
 • · Verhoogde bloeddruk
 • · Emotionele disbalans
 • · Bij stuitligging om het kindje te draaien
 • · Ter voorbereiding op de bevalling
 • · Om de bevalling op te wekken

Regelmatig een voetreflex- of zwangerschapsmassage houdt je lichaam en in balans en kan klachten in de zwangerschap voorkomen (om de 2 a 3 weken een massage is een weldaad voor je lichaam).

Wat te doen bij borstvoeding en allergie? 
*Als de moeder borstvoeding geeft en wil blijven geven (wat bij allergieën bij een baby is aan te bevelen: Dit is wetenschappelijk bewezen), zal zij alle melkproducten moeten laten staan. Zij kan een product gebruiken dat de koemelk vervangt (zie hieronder), maar vaak is het nuttig om een voedingssupplement ernaast te gebruiken, aangezien er een enorm beroep wordt gedaan op de calciumvoorraad van de moeder door het kind, dat heel hard groeit. Als zij geen vervanger voor koemelk gebruikt is dit een absolute must. Een voorbeeld daarvan is calcium/magnesium. Slik echter nooit alleen maar calcium. Zonder magnesium wordt calcium niet opgenomen. Verder is genoeg vitamine D erg belangrijk. In een compleet supplement zit dit in de formule.
*Als het om een baby gaat die flesvoeding krijgt: Geef dan Nutrilon Pepti. Of in ernstige gevallen : Nutramigen. Deze voedingen worden alleen door de ziektekostenverzekeraar vergoed als de arts een verklaring afgeeft waarin staat dat het kind een koemelkallergie heeft.

Geef geen hypoallergene melk. Dit is niet koemelkvrij! Voor de duidelijkheid: dit is gemaakt ter preventie van allergie. Je kunt het dus preventief gebruiken als in de familie allergie, astma en/of eczeem voorkomt.

*Bij een kind boven de 6 maanden dat bijgevoed wordt en dat een koemelkallergie heeft: Gebruik de speciale melk en volg het protocol van bijvoeding voor gevoelige kinderen. Uiteraard mogen geen koemelkproducten worden gebruikt.

 

 

  •